Please update your Flash Player to view content.

Slateford Green, Edinburgh
This well recognised and award-winning project set early standards in sustainable and car free design.

It comprises 120 mixed tenure flats including flats for sale, for shared ownership, accessible and affordable flats, accommodation for the Edinburgh Deaf Society and a community centre - all contained within a 2-4 storey perimeter block which encloses gardens, is surrounded by natural landscape and allotments and is skirted by a pedestrian street and cycle route.

Materials have been sourced for optimal environmental impact; timbers were chosen from home-grown stock, the timber frame construction utilises factory-made panel and precurved elements encouraging rapid on-site erection, the structure is clad with a 'breathable' wall made up of 170mm 'warmcell' (recycled paper) insulation with 'panelvent' external timber sheathing for high performance.

The development was designed to use a central district heating system, exploits passive ventilation systems and uses reed beds and central ponds to filter rainwater run-off and to encourage wild-life.

Sustainable Housing Project of the Year 1998; Regeneration Scotland Award 2000; Urban Regeneration Awards - Overall Winner 2001.